Fråga Pastorn! Vad säger Bibeln? Om Gud, Jesus Kristus, hans liv och lära, kristen tro, frälsning, dop, bön, helande, nåd, synd, helgelse, andedop, nådegåvor, underverk, väckelse, olika församlingar, Guds rike, profetior, treenigheten, livet efter döden, himlen, änglar, m.m. Startsidan | Till alla frågorna | Sök på sajten |Skicka fråga 


Startsidan

Fråga Pastorn
(alla frågor & svar)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi romer har frågor om romska traditioner i samband med likvaka samt om tungotalet….

Hej!
Mitt namn är Khallo, börja med att säga att detta är mycket bra initiativ till webbsidan.

Vi har funderingar/en tolkningsfråga. Det är så att jag/vi är romer. Vi har bl.a. en urgammal tradition bland romer där vi brukar ha "likvaka" i 3 dygn när någon avlider. 

Grejen är den, att nu på senaste decennierna har många romer upptäckt Bibeln, och då måste vi tillägga att romerna har ej varit bofasta i Sverige sedan 1965, vilket fram till dess oftast varit minst 90% analfabetism bland romer. Men som sagt, idag läser vi och skriver godtyckligt.
 
Åter till funderingen.
Det finns vissa romer som säger/tror att om man vid en likvaka säger "må det vi dricker och äter vara till gagn för den avlidna" att det på något sätt är "avguderi" att man avgudar den avlidne. Jag hoppas att Du förstår det jag vill säga!

Vi har sagt så här ("må det vi dricker och äter vara till gagn för den avlidna") i hundratals år på likvakor (tradition).

Finns det något i Bibeln som säger motsatsen?
Är det avguderi? Eller är det en misstolkning av oss?

En annan fråga som vi diskuterar är även "tungomål", vi ha börjat att studera bibeln samt bönemöte i en grupp på 10-15 personer med en församlingsledare som vi har valt ut. 
Hur skall vi hantera tungomålen i gruppen om vi inte har någon som kan tolka dessa?
Är det lämpligt att låta dessa i församlingen tala i tungor, eller inte?
Vissa påstår att man måste ha någon som tolkar, och det har vi inte, hur göra?

Tacksam för hjälpen, återigen mycket bra hemsida.
 
GOD BLESS

//khallo



Ett nytt sätt att se på döden

Tack för ditt mail Khallo. Det gläder oss att höra om era bönemöten och bibelstudier! Vår pastor Veli Sergei evangeliserade mycket bland romer när han var resande predikant. Många blev frälsta och helade och Jesus uträttade mäktiga under av olika slag. 
Pastorn beskrev mötena där som underbara.

Se gärna evangelisationsfilmen »VÄGEN där lite evangelisationen och möten bland romer filmats.

Bibeln lär att efter att någon avsomnat så kan vi inte på något sätt förändra dennes situation. Gud är en Gud för de levande. Det vi äter eller dricker eller något annat som vi gör kan inte bli till gagn för en avliden och kan inte förändra vår relation till den avlidne heller.

Däremot kan man närma sig Jesus i tro och få bördor som beror på ouppklarade saker med den avlidne avlyfta genom tron. Vi ska kasta alla våra bördor på Herren (Psaltaren 55:23). Jesus har på korset dödat ovänskapen och vi får tillgodogöra oss Jesu försoningsverk på alla plan i våra liv.

Även om det är en urgammal tradition bland romer, så har ni ju en helt annan inställning till döden nu när ni är frälsta och har Bibeln som rättesnöre.

Nu när ni tror på Jesus och har fått ett levande hopp, varför inte ändra på begravningsceremonierna lite? Kanske ni kan läsa några bibelverser i stället?

Vi är många som har haft olika seder/traditioner tidigare som vi upptäckt inte passar ihop med vår tro sedan vi blivit frälsta. Man får försöka ändra på sådant som man inte har tro för så man kan ha ett gott samvete inför Gud.

Tungotalet uppbygger
När det gäller din fråga om tungotalet som ju är ett härligt bönespråk vi fått för att tala med Herren och prisa honom: Vi har fått tungotalet för att använda det så mycket som möjligt och bli uppbyggda i tron. Paulus skrev att han talade i tungor mer än alla de andra…

På offentliga möten ska man inte tala i tungor högt om ingen uttydare finns. Utan man kan tala lågt eller tyst inom sig.

När det gäller bönemöten så är vi ju lite friare. Bönen är ju det huvudsakliga som vi samlats kring och då är tungotalet ett naturligt sätt att bedja. Vi talar i tungor till vår egen uppbyggelse, ofta för att fyllas med kraft för att sedan be med vanliga ord.

Men det finns ingen anledning att överrösta med tungotal om ingen uttydare finns. Om det inte uttyds är ju tungotalet inte till någon nytta för någon annan utan bara för oss själva.

Men nyttan med tungotal ska inte underskattas. Ofta vet vi inte hur vi ska be. Att då tala i tungor är ett underbart hjälpmedel. Vi kan få känna att vår inre människa är i full fart med att be målmedvetet när vi talar i tungor. Vi känner att bönerna når fram till Herren och vi förnimmer att det sker någonting underbart när vi ber med tungotal.

Om någon talar tungomål, får två eller högst tre tala, och då en i sänder, och någon skall uttyda det.
Men finns det ingen som uttyder, skall den som talar tungomål tiga i församlingen och endast tala för sig själv och till Gud. Ty Gud är inte oordningens Gud utan fridens. 1 Korinthierbrevet 14:27,28 + 33

Må Herren välsigna era bönemöten!

»Hur går en begravning till? Hur ser kristendomen på begravning?

Läs mer om tungotal: »Till DEL 2 i undervisningen om den helige Ande

Hälsningar Brobyggarna.

Be för mig jag lever i en muslimsk familj men har accepterat Jesus som min Frälsare……

Upp igen           <Föregående fråga

<<Tillbaka till alla frågorna

 

 

 

Startsida | Född på nytt? | Vägen till Gud - kan Du den? | Om Brobyggarna | Biblar till Sovjet under järnridån | Djurvän? Läs om ett oväntat besök! | Vittnesbörd om helande ljud och text | Predikningar av Veli Sergei ljud och text |
Frågor och svar om kristen tro - Fråga Pastorn | Webbkarta | Sök | Surftips | Artiklar | Tankekorn | Länkar
Sänd gärna tips eller kommentarer till webbplatsen! © 1998-2017 BROBYGGARNA KRISTEN FÖRSAMLING    
E-post info@brobyggarna.org      Postadress Box 190 42, 400 12 Göteborg        
Vill du stödja vår verksamhet? Välkommen att använda vårt plusgirokonto: 98 90 50 - 0